Katovanje

Katovanje (ricovanje) je još jedna od usluga grafičke dorade materijala koju obavljamo za vas. Katovanje podrazumeva opsecanje različitih materijala po željenom obliku. Print Plot studio poseduje veliko iskustvo i znanje u ovoj oblasti, pa se možete bez ikakvih sumnji pouzdati u nas da ćemo Vam isporučiti baš ono što ste zamislili. 

Odaberite Print Plot studio za usluge katovanja, a mi Vam garantujemo kvalitetnu, pouzdanu i brzu izradu!

Šta je KATOVANJE I KAKVA JE PRIMENA TAKVIH MATERIJALA?

Katovanje, odnosno ricovanje, podrazumeva tehniku opsecanja – zasecanja  folija različitih boja u željenom obliku. Ovo je metoda koja se najviše upotrebljava kod brendiranja izloga, u enterijerima, auto grafici, za svetleće reklame, kao i kod izrade nalepnica i stikera. Kod nas imate mogućnost katovanja rolni folija do širine od 1,2 metara, što je sasvim odgovarajuća veličina čak i za velike površine izloga ili zidova u enterijerima.

Moguće je raditi i značajno veće grafike čak i ukoliko cela slika ne staje na širinu rolne. S obzirom na to da se radi o katovanim elemetima (pozadina-okruženje otpada), celina velikih “slika” se može dobiti iz više odvojenih elemenata, tj.  delova.

KAKO IZGLEDA SAM PROCES KATOVANJA U PRINT PLOT STUDIJU?

Katovanje se radi na samolepljivim folijama. Tu možemo da uvrstimo još i fleks i flok folije, kao i muflon, tj. papirne nalepnice. Kada mašina ricuje foliju to znači da ona samo zaseca gornji samolepljivi sloj, tj. samu foliju, dok donji deo tj. podloga ili silikon (ono sa čega se kasnije odlepljuje folija i dalje lepi na željenu površinu) ostaje neopsečen.

U daljem procesu se takav iskatovan materijal „čisti“, tj. odstranjuju se viškovi folije i na podlozi ostaje samo ono što se kasnije prenosi na željenu površinu. To se radi uz pomoć transfer folije, koja se lepi preko katovanih elemenata i na taj način se omogućava da se pomenuti elementi u nepromenjenim međusobnim rastojanjima prenose na drugu površinu.

Katovanje željenog materijala može se izvršiti u različitim oblicima i dimenzijama, pa je upotreba istog široko rasprostranjena i pogodna za različite prostore i predmete. Česta je primena u brendiranju svetlećih reklama i auto grafici. To znači da se kater folije uspešno lepe na razne površine, kao što su staklo, glatki zidovi, iverica, medijapan i druge ne hrapave drvene površine, zatim lim, pleksiglas,  foreks, itd.

PRIPREMA MATERIJALA (FAILOVA) ZA KATOVANJE

Sam proces katovanja podrazumeva i proveru osnovnih informacija i karakteristika poslatog materijala. Priprema za katovanje mora da bude vektorska, tj. urađena u odgovarajućem programu (Corel, Ilustrator). Sav tekst sa materijala koji se katuje treba biti konvertovan u krive ili je potrebno dostaviti fontove koji su korišćeni uz fajl koji se katuje.  

Takođe, treba izbegavati sitne elemente ili fontove (manje od 5 mm) zbog poteškoća koje nastaju u postupcima nakon što mašina završi svoj deo posla.
Ukoliko je to potrebno, konsultujemo klijente ili po Vašojj želji mi odrađujemo odgovarajuću pripremu materijala za katovanje.

CENA KATOVANJA – KONTAKTIRAJTE NAS

Ukoliko Vas zanima katovanje cena i sve druge informacije dostupne su na sajtu, stoga pogledajte naš cenovnik ili nas kontaktirajte za sve dodatne informacije. Trebalo bi da znate da se katovanje naplaćuje u zavisnosti od dimenzija materijala i od toga da li samo katujemo neku foliju ili prolazimo kroz sve postupke koje smo objasnili , zaključno sa postavljanjem na terenu. Katovanje možemo da realizujemo u najkraćem roku koji dogovaramo zajedno sa Vama, a rezultati će Vas sigurno oduševiti.

011 453 02 02